Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Με λίγα λόγια το ΚΑΑΠΒ

Το 1925 οι εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ Βούλας χρησίμευαν ως παιδικές κατασκηνώνεις.
Το 1954 το ΠΙΚΠΑ εγκατέστησε στη Βούλα το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων Παιδιών

Το πρόγραμμα αποϊδρυματισμού προβλέπει κυρίως τη λειτουργία στεγαστικών δομών στην κοινότητα -μέσα στον ιστό μιας πόλης- για τη φιλοξενία και κοινωνική αποκατάσταση ΑΜΕΑ που έχουν διαβιώσει σε ιδρύματα. Οι στεγαστικές αυτές δομές έχουν διάφορες διαβαθμίσεις (π.χ. «οικοτροφεία», «ξενώνες», «προστατευμένα διαμερίσματα»).

Το κέντρο έχει ήδη λειτουργήσει έναν ξενώνα 6 ατόμων και ένα προστατευμένο διαμέρισμα 3 ατόμων, στο πλαίσιο του Προγράμματος. Επίσης λειτουργούν άλλες δύο- τρεις παλαιότερες στεγαστικές δομές στην κοινότητα.
Η όλη προσπάθεια που γίνεται σήμερα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία- Πρόνοια, 2000- 2006», Γ’ ΚΠΣ- Μέτρο 3.2.


Παράλληλα :
Εφαρμόζουμε προγράμματα αποκατάστασης των παιδιών (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία)
Παρέχουμε υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης
Διοργανώνουμε αθλητικές δραστηριότητες, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με στόχο τη σωματική άσκηση, την κοινωνικοποίηση και τη γνωσιακή ανάπτυξη των παιδιών
Λειτουργούμε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης (χειροτεχνία)
Συνεργαζόμαστε με εθελοντές σε μια προσπάθεια οργάνωσης της εθελοντικής προσφοράς
Εφαρμόζουμε -σε περιστασιακή βάση- προγράμματα αναδόχων οικογενειών


Στο Κέντρο εργάζονται 150 άτομα, φροντίζοντας 84 παιδιά. Αποτελεί Αποκεντρωμένη Μονάδα του Β’ Πε.ΣΥ.Π (Περιφερειακό Σύστημα Υγείας Πρόνοιας), λειτουργεί δε σε 24ωρη βάση με σκοπό την φροντίδα και την αποκατάσταση παιδιών με αναπηρία από τα οποία τα περισσότερα χρήζουν κοινωνικής προστασίας επειδή είναι εγκαταλελειμμένα ή παραμελημένα από τις οικογένειές τους. To Ίδρυμά μας φροντίζει στις εγκαταστάσεις του βρέφη, παιδιά, εφήβους και νέους διαφόρων ηλικιών
Περιθάλπονται παιδιά που πάσχουν από κινητικές αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση, υπολείμματα κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, μυοπάθειες, μηνιγγομυελοκήλη, περιφερική νευροπάθεια. Σε αρκετές περιπτώσεις οι προαναφερόμενες ασθένειες συνοδεύονται από μέση ή ελαφρά νοητική στέρηση.

Στον χώρο λειτουργούν διάφορα προγράμματα απασχόλησης και άθλησης των παιδιών του Ιδρύματος και υπάρχει συνεργασία με διάφορους φορείς και ομάδες εθελοντών. Στα πλαίσια ενός προγράμματος της Γεν. Γραμματείας Νέας Γενιάς φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις μας ομάδας νέων εθελοντών από διαφορές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Σήμερα: Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου σήμερα περιλαμβάνουν 22 κτίρια, έναντι 42 που υπήρχαν στο παρελθόν. Εξ αυτών λειτουργούν μόνο τα 12, καθώς και βοηθητικές εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση και των υπόλοιπων λειτουργιών του Κέντρου. Τα υπόλοιπα κτίρια είναι εγκαταλελειμμένα, με ορατές τις φθορές του χρόνου. Στο χώρο στεγάζονται επίσης το Ε.Κ.Α.Κ.Β. (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας) και το Ειδικό Σχολείο του Κέντρου, δύναμης 15 παιδιών, που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου