Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Tandem: Ποδήλατο και ζωή



Tandem: Ποδήλατο και ζωή


Η λέξη tandem σημαίνει συνεργασία στα Λατινικά και είναι η ονομασία που δίνεται στα ποδήλατα που προορίζονται για δύο ή περισσότερους αναβάτες. Με τις κατάλληλες προσαρμογές, τα ποδήλατα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με και χωρίς αναπηρίες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ανθρώπους με διαφορετικές ικανότητες και δυσκολίες να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν ισότιμα σε μια δραστηριότητα.

Ποιοί είμαστε
Είμαστε μια ομάδα εθελοντών που προωθεί την κοινωνική ενσωμάτωση και την ενεργό συμμετοχή ατόμων με και χωρίς αναπηρίες μέσω του εθελοντισμού, της ευαισθητοποίησης και των δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου.

Τι κάνουμε
-Δραστηριοποιούμαστε στο ΠΙΚΠΑ Βούλας ...
Το ΚΑΑΠΒ (Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιών, πιο γνωστό ως ΠΙΚΠΑ Βούλας) είναι ένα κρατικό ίδρυμα που φιλοξενεί περίπου 100 παιδιά και νέους με σωματικές ή/και διανοητικές αναπηρίες των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν ή αρνούνται να τα φροντίσουν. Πέρα από πρακτική βοήθεια στην φροντίδα των παιδιών, οι εθελοντές διοργανώνουν δραστηριότητες κοινωνικοποίησης, αυτονόμησης και αναψυχής όπως χειροτεχνίες, χορός, γυμναστική, ομαδικά παιχνίδια, μαγειρική, εκδρομές κ.α., λειτουργώντας έτσι ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του ιδρύματος και του έξω κόσμου.
-αλλά και στο πρόγραμμα αποϊδρυματισμού στο Ελληνικό.

Μέσα στα πλαίσια του αποϊδρυματισμου και της κοινωνικής ένταξης ατόμων με αναπηρία, το ΚΑΑΠΒ έχει δημιουργήσει μια εξωτερική δομή στο Ελληνικό, η οποία φιλοξενεί 16 ενοίκους. Σκοπός της δομής είναι να βοηθήσει άτομα που έχουν μεγαλώσει στο ΚΑΑΠΒ να ενταχθούν σταδιακά στην κοινωνία και να αποκτήσουν δεξιότητες οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αυτονομηθούν.

Οι εθελοντές του Tandem στο Ελληνικό στηρίζουν τις προσπάθειες αυτονομίας και κοινωνικής ένταξης των ενοίκων. Για παράδειγμα μπορούν να συνδράμουν στις καθημερινές δραστηριότητες (μαγειρική, καθαριότητα), στην επαφή με την κοινότητα( ψώνια, ταχυδρομείο κα), στη διαχείριση ελεύθερου χρόνου (δημιουργικές δραστηριότητες, συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα, εκδρομές). Μέσα από αυτές τις δράσεις αναπτύσσονται ταυτόχρονα δεσμοί φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ ενοίκων και εθελοντών.

Επίσης,
-Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Nεολαία εν Δράσει της Γ. Γ. Νέας Γενιάς.
Το Νεολαία Εν Δράσει στοχέυει στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συμμετοχής των νέων και στην δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνείδησης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει προγράμματα εθελοντικής εργασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανταλλαγές νέων, σεμινάρια, study visits.
- Προωθούμε την συμμετοχή ατόμων με και χωρίς αναπηρίες σε εθελοντικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
- Εκπαιδεύουμε και υποστηρίζουμε εθελοντές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της υποστήριξης και ένταξης ατόμων με αναπηρίες.
- Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε το γενικό κοινό σε θέματα που σχετίζονται με την συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Μπορείς να δραστηριοποιηθείς με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τον χρόνο και τα ενδιαφέροντά σου.
Για παράδειγμα μπορείς να...
- συμμετάσχεις στις δραστηριότητες που γίνονται στο ΠΙΚΠΑ Βούλας ή στο Ελληνικό.
- εργαστείς ως συνοδός στην καλοκαιρινή μας κατασκήνωση
- συμμετάσχεις σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό
- λάβεις μέρος σε δραστηριότητες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα αναπηρίας
- βοηθήσεις τους ξένους εθελοντές μας να προσαρμοστούν και να ενσωματωθούν στην τοπική κοινότητα κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα (π.χ. ξενάγηση, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου)
- προσφέρεις τεχνική υποστήριξη (π.χ. για την διοργάνωση μιας γιορτής, για τη δημιουργία ιστοσελίδας κλπ.)
- συνεισφέρεις οικονομικά χρηματοδοτώντας κάποιες από τις δραστηριότητές μας ή προσφέροντας τα απαραίτητα υλικά για τη διεξαγωγή τους.

Ταξιαρχών 34, 17455, Άλιμος Αττικής
Τηλέφωνο - Φαξ +30 210 9840183
Κινητό Τηλέφωνο 6944423662 ΓΑΡΟΦΑΛΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ
Ηλ. Ταχυδρομείο tandemngo@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου